Leestijd: 8 minuten

In mijn werk als Orthopedagoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie, maar ook privé zie ik het steeds meer om me heen dat kinderen die de afgelopen paar jaar zijn geboren, gevoeliger lijken dan voorheen. Dit fenomeen wordt, of deze kinderen worden ook wel ‘nieuwetijdskinderen’ genoemd. Als ouder loop je soms vrijwel direct tegen deze gevoeligheid aan in de babytijd. Je kindje heeft extreme krampjes, ook al geef je borstvoeding en let je op je eten, of lijkt extra overprikkeld te zijn aan het einde van de dag, ook al hebben jullie samen de hele dag niemand gezien en rustig aan gedaan. Deze situaties zijn mijzelf ook niet onbekend, als mama van onze nu 5 maanden oude zoon. Ook in de daaropvolgende jaren hebben deze kinderen vaak (onbewust) last van hun gevoeligheid. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om goed geaard te blijven, wat je ziet in dromerig zijn en moeite hebben om goed op te letten en in het hier en nu te zijn. Vaak hebben ze moeite om alle prikkels goed te verwerken en ervaren ze emoties over het algemeen intenser. Soms hebben ze moeite om bij zichzelf te blijven en pikken ze de energieën en stemmingen van kinderen en volwassenen om zich heen op, waar ze vervolgens last van hebben. Veel nieuwetijdskinderen ervaren deze extra gevoeligheid vaak ook fysiek. Bijvoorbeeld in eczemen, allergieën, in structuren en smaken van eten, met bepaalde geuren of juist met (te) harde geluiden. Vanuit oude, ‘probleemgerichte’ of zelfs ‘stoornis-‘ denkbeelden, komen soms al vroeg in de kindertijd de termen ADD, ADHD en ASS (autismespectrumstoornis) om de hoek kijken. Soms schrikken we hier als ouders van, soms vinden we juist herkenning. Het kan namelijk fijn zijn om je kind te begrijpen in de voor ons bekende beelden, eigenschappen of terminologie. Maar is dit eigenlijk nog wel passend voor deze kinderen of hebben ze misschien meer nodig? Dit zijn natuurlijk grote vragen die niet eenduidig te beantwoorden zijn. Bovendien verschilt dit per kind, ouder en gezin en voelen we als ouders en als expert over ons eigen kind vaak zelf voldoende aan wat passend is. Toch kan het interessant zijn om je horizon als bewuste ouder te verbreden en verder te kijken dan de voor ons veilige en bekende wereld van opvoeden en het ondersteunen van onze kinderen. 

Wat er dan direct als stip op die bredere horizon naar voren komt, is het gebruik van edelstenen en kristallen tijdens diverse ontwikkelingsfasen van je kind. Wist je dat kinderen vaak nog veel meer open staan voor de werking van edelstenen vanwege hun gevoeligheid? Vaak voelen kinderen zich automatisch al aangetrokken tot edelstenen en kristallen. Omdat kinderen nog heel puur in hun gevoel staan zonder beperkende gedachten en overtuigingen, zijn ze nog heel ontvankelijk voor de energetische werking van edelstenen en het voelen en ervaren van de energie van edelstenen. Maar hoe weet je nou welke steen bij jouw kind past? Net zoals wij zelf, hebben onze kinderen ook hun voorkeuren en individuele ondersteuningsbehoefte en dus meestal ook verschillende voorkeuren in edelstenen. Toch zijn er per ontwikkelingsfase meerdere edelstenen aan te raden, omdat ze energetisch kunnen ondersteunen op universele (voor alle kinderen geldende) ontwikkelingsgebieden. Hieronder vind je een overzicht van diverse ontwikkelingsfasen en leeftijden met daarbij passende edelstenen. Dit is slechts een selectie van edelstenen en niet sluitend en allesomvattend. Wil je nou toch verder uitzoeken welke specifieke edelstenen jouw kind op dit moment het beste kunnen ondersteunen? Neem je kind dan eens mee naar een edelstenenwinkel, of laat hem of haar door een webshop met allerlei soorten edelstenen scrollen. Kinderen zijn fantastisch goed in staat om intuïtief te kiezen en zullen dus altijd de steen kiezen die ze op dat moment het beste kan helpen! Ook kun je altijd een reading voor jouw kind laten doen, waarbij door de reader wordt aangevoeld en aan het hogere zelf of de ziel van jouw kind gevraagd wordt welke edelsteen op dat moment het beste kan ondersteunen. 

Ben je opzoek naar persoonlijk advies? Klik dan op de onderstaande knop en stel gerust jouw vraag via het contact formulier! 

Let op: Kristallen, edelstenen en mineralen kunnen ondersteunend werken maar zijn geen vervangers voor medicatie of enig ander medisch advies voor jouw kind! Raadpleeg bij klachten dan ook de huisarts of specialist van jouw kind. Merk je dat jouw kind niet goed reageert op een voor hem of haar gekozen edelsteen? Het kan dan zijn dat de energie van de steen te sterk is voor jouw kind op dat moment. Stop dan direct met het gebruik ervan en laat je kind zelf een andere steen kiezen. De kans is zeer groot dat je kind zelf intuïtief goed aanvoelt welke steen dan wel passend is.

*De hieronder beschreven 11 ontwikkelingsfasen zijn afkomstig uit een artikel van ‘Ouders van Nu’ (bron: https://www.oudersvannu.nl/kind/ontwikkeling/de-11-ontwikkelingsfases-van-je-kind/)
** Om deze tabel overzichtelijk te houden vraag ik je om per genoemde steen zelf de uitgebreide werking na te lezen en eventueel de steen te kiezen die het beste bij jou of je kindje past!

edelstenen voor kinderen
edelstenen voor kinderen
edelstenen voor kinderen
edelstenen voor kinderen