Leestijd: 6 minuten
 

Je leven zoveel mogelijk leiden vanuit je intuïtie. Intuïtief kiezen en leven, je hoort en leest er steeds meer over als je je begeeft in de hoek van (hoog)sensitiviteit, mindfulness, spiritualiteit enzovoorts. Zelf ben ik er van overtuigd dat je door het luisteren naar en door het volgen van je intuïtie uiteindelijk altijd de voor jou beste keuze maakt. Dit zal misschien niet altijd de meest handige keuze zijn, bijvoorbeeld in financieel opzicht. Het zal ook niet altijd de keuze zijn die de mensen om je heen begrijpen of zelf zouden maken. Het zal wel de keuze zijn die het dichtst bij jouw ware natuur ligt, omdat jij vanuit je gevoel kiest. Het zal de keuze zijn die jou uiteindelijk gelukkig maakt en die dat beetje magie zal toevoegen aan jouw leven waardoor je het gevoel gaat krijgen dat alles mogelijk is.
 
Iedereen heeft een intuïtie en kan dus leren leven en keuzes leren maken vanuit deze intuïtie. Maar wat houdt intuïtief leven nu precies in en hoe doe je dit dan? Wanneer je de term intuïtie opzoekt in het spiritueel woordenboek kom ik het volgende tegen. “Intuitïe: Intuïtie is de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover te denken. Andere woorden voor intuïtie zijn ingeving of instinct. Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie -˜innerlijk zien-”. Ergens anders vind ik nog: “innerlijk weten; het, als bij ingeving, door een geheime kracht geleid worden”. Nu denk je misschien: “Innerlijk zien, Innerlijk weten, dat heb ik niet hoor.” Dat je dit denkt is helemaal niet zo gek en ik zal uitleggen waarom.

 
Als kinderen staan we over het algemeen nog veel beter in verbinding met ons lichaam en met ons gevoel. Omdat kinderen vaak nog ‘puur’ zijn (vrij van maatschappelijke denkbeelden, beperkende gedachtenpatronen en andere oordelen), maken zij gemakkelijk en als vanzelf keuzes gebaseerd op hun intuïtie of (onderbuik)gevoel. Wanneer we als kinderen echter in het huidige systeem beginnen te groeien, wordt dit vermogen vaak niet verder uitgebouwd of ondersteund.
 
In onze huidige maatschappij, net als in die van onze (groot)ouders, wordt ons geleerd dat ‘kennis’ of ‘weten’ verkregen wordt door denken. We leven ons leven in de veronderstelling dat hoe meer we denken (nadenken, overdenken), hoe meer kennis we vergaren over allerlei onderwerpen die in het oog van onze maatschappij van groot belang zijn. Zo leren we al vroeg om na te denken over taal en rekenen en kunnen we als kinderen wat de maatschappij betreft niet vroeg genoeg beginnen met het nadenken over en onthouden van duizenden feiten over onze geschiedenis, de aarde, diverse religies en ga zo maar door. Er wordt ons geleerd dat (veel) denken en leren over dit soort onderwerpen cruciaal is. Dit, om die onmisbare verzameling aan kennis te vergaren die je nodig hebt om een succesvol leven te kunnen leiden en je staande te kunnen houden in de maatschappij.
 
Natuurlijk is dit grotendeels waar, althans, in het systeem waar we op dit moment in leven.
Als je jouw basis- en middelbare schoolperiode met succes door wilt komen, zul je regelmatig een boek open moeten slaan om al die kennis tot je te nemen. Als je wilt studeren en een vak wilt leren, zul je ook merken dat je dit niet alleen maar bereikt door bij andere mensen de kunst af te kijken, of door het ‘gewoon leuk’ te vinden. Je zult een bepaalde mate van kennis moeten verzamelen die je bekwaam maakt. Kennis die je ook weer op doet door het lezen van en nadenken over bepaalde informatie en feiten.
 
Wat onze maatschappij echter vergeten lijkt te zijn, is dat er meer manieren zijn om kennis te op te doen en dingen te weten te komen, naast denken. Doordat we al zo vroeg in ons leven volop gefocust dienen te zijn op het ontwikkelen van ons denkvermogen, raken we daarmee steeds verder verwijdert van ons vermogen om te voelen. Nou zal ons gevoel ons niet direct het beste kunnen helpen bij het oplossen van breuken of bij het stampen van Franse woordjes, maar leren over wat jouw gevoel je te vertellen heeft is wel degelijk waardevol. Jouw gevoel kan je namelijk informatie geven over je emoties, hoe je gebeurtenissen en contacten met mensen ervaart, of je je veilig voelt in een bepaalde situatie en ga zo maar door. Dit is minstens zulke cruciale informatie als al die theoretische kennis die je in je schoolse periode op doet. Het helpt je namelijk om je eigen gemoedstoestand te kunnen bepalen en mentaal en emotioneel balans te vinden. Niet onbelangrijk als je het hebt over je staande kunnen houden in deze maatschappij. Gek toch, dat we hier dan niets over leren in ons huidige systeem?

In deze snelle en prestatiegerichte samenleving met momenteel zo’n beetje het hoogste percentage aan burn-outs en bore-outs, denk ik dat het nu meer dan ooit nodig is om onszelf en elkaar te gaan onderwijzen in het luisteren naar, en kiezen op basis van wat jouw gevoel je vertelt. Want door alleen te werken met wat ons hoofd ons biedt, redden we het (meestal) niet.

Je herkent het vast wel bij jezelf, dat zeurende onderbuikgevoel wanneer je voor een bepaald dilemma staat. Je buik zegt nee en je hoofd zegt ja. Door hoe we groot zijn gebracht in het huidige systeem zijn we over het algemeen geneigd om naar ons hoofd te luisteren. Je onderbuikgevoel zegt ‘nee’ wanneer je die opleiding of dat traineeship aangeboden krijgt op je werk, omdat je eigenlijk droomt van een hele andere richting, maar je hoofd zegt ja vanwege de financiële voordelen van de promotie. Of andersom: je buikgevoel zegt JA tegen die prachtige nieuwe woning die te koop staat, of tegen in het diepe springen om je eigen bedrijf te starten, maar je hoofd zegt ‘nee’ vanwege de (vaak ook weer financiële) risico’s. Je kiest voor de veilige optie en gaat steady verder. Maar ben je echt gelukkig?

Wat zou er nou gebeuren wanneer je wél naar je gevoel luistert bij belangrijke en ‘life-changing’ keuzes? Soms kom je er gewoon niet met het beredeneren van voor- en tegenlijstjes. Dit is waar jouw intuïtie een belangrijke rol kan vervullen bij het maken van de keuze van je hart. Als je jouw lijstje -en daarmee jouw cognitieve overzichtje- aan de kant durft te schuiven, je ogen sluit en stilte probeert te vinden in je lichaam en je hoofd, wat zegt jouw onderbuik en daarmee jouw gevoel dan? Voel je een knoop in je maag? Of voel je na het nemen van een paar diepe in en uitademingen, juist dat het begint te stromen? Begin je enthousiast en blij te worden bij jouw idee?

Naar je gevoel luisteren en op basis hiervan keuzes maken is echt geen hogere wiskunde, maar zorgt er wel voor dat jij als mens dicht bij jezelf kunt blijven en je op je gemak voelt in wat je doet. Het kan er voor zorgen dat je de stap durft te zetten om echt te gaan voor datgene waar jouw hart, en daarmee jouw geluk ligt. Intuïtief weet je het al lang: Innerlijk weten, weet je nog? Wanneer laat jij de magie toe in je leven en schuif jij je pro-/conlist aan de kant?


 

Deze blog is geschreven door Marinda Bok.
Juli 2021